Razrešavanje

O DOI brojevima

Kako pronaći DOI broj članka

Obzirom na čest zahtev od strane uredništava časopisa da reference navedene u popisu korišćene literature budu opremljene DOI brojem, KoBSON je prilagodio CrossRef aplikaciju koja omogućava pronalaženje DOI brojeva. Jednostavnim kopiranjem reference (ili dela reference) u "tekst boks", posredstvom CrossRef sistema dobija se referenca opremljena DOI brojem.

Razrešavanje DOI broja

Svaki DOI broj sastoji se iz dva dela razdvojena znakom /. Prvi deo jedinstveno označava instituciju u kojoj je DOI broj dodeljen. Za sve časopise kojima se DOI broj dodeljuje u Narodnoj biblioteci Srbije on glasi: 10.2298. Drugi deo jedinstveno određuje članak, a njegovu strukturu definiše institucija koja ga i dodeljuje. Veoma je važno da dodeljeni DOI broj upućuje samo (jedan i samo jedan) članak u digitalnoj formi.


DOI Resolver

Ukucajte (ili kopirajte) DOI broj (npr.: 10.2298/JSC0712383B )
Kako da "od kuće" priđete punom tekstu članka preko DOI broja

Posedujete samo DOI broj, a potreban vam je članak u punom tekstu?
Želite da znate da li je taj članak dostupan preko KoBSON-a?

Pristupom linku https://ezproxy.nb.rs:444/login?url=https://dx.doi.org/ otvara se prozor u koji se unosi korisničko ime i šifra (za udaljeni pristup KoBSON-u).

doil

 

Ispravno uneti podaci vode do portala koji služi za razrešavanje DOI brojeva. Ukoliko je unešeni DOI broj dostupan preko nekog od servisa na koje je KoBSON pretplaćen sistem će prepoznati i omogućiti pristup punom tekstu.

doil

Šta je DOI broj

DOI je jedinstvena alfanumerička niska dodeljena pojedinačnom digitalnom objektu (članku, poglavlju u knjizi i sl.). Preko te oznake uspostavlja se veza do Internet stranice na kojoj se dokument nalazi. Povezivanje podataka o člancima, DOI brojeva i veb adresa obavlja se preko servisa CrossRef. Taj servis održava bazu DOI brojeva, meta-podatke i linkove do punih tekstova.

DOI u Srbiji

Uobičajeno je da se izdavači naučnih časopisa obraćaju CrossRef-u za pristupanje sistemu i pripremu meta podataka prema zadatim standardima. To je opravdano kada jedan izdavač izdaje više desetina časopisa. Kako u Srbiji većinu časopisa izdaju asocijacije ili institucije, to se čini umesnim da se dodela DOI brojeva i priprema meta podataka objedini i time učini jednostavnijom i efikasnijom. U proteklom periodu u Narodnoj biblioteci Srbije je ispitan i primenjen celokupan DOI sistem (doiSerbia), i uspostavljena je saradnja sa CrossRef-om.

Ministarstvo nauke Republike Srbije je finansiralo dodelu DOI brojeva člancima iz naših časopisa, i to za period od 2002. do danas. Sa izdavačima tih časopisa potpisan je ugovor o dodeli DOI brojeva, i utvrđena su međusobna prava i obaveze. Svake godine se utvrđuju novi naslovi koji ulaze u ovaj sistem. Odluku o novim naslovima donosi Ministartsvo nauke.

Spisak časopisa uključenih u doiSerbia