Kobson

IP: 35.172.195.82, N/A

Search EBSCO Discovery Service

Search for Publications

Бесплатан приступ колекцији часописа Lives of Literature агрегатора JSTOR

Омогућен је бесплатан приступ колекцији часописа Lives of Literature агрегатора JSTOR до краја фебруара. Ова колекција тренутно садржи 69 часописа из области језика и књижевности. Детаљније информације у вези са колекцијом као и комплетну листу часописа можете пронаћи на следећем линку

Позивамо кориснике да претраже колекцију и искористе промотивни период.

(објављено 23.01.2020.)

Како избећи предаторске часописе?

Think. Check. Submit.

Иницијатива Think. Check. Submit. помаже истраживачима да идентификују поуздане часописе за своје истраживање. Кроз низ алата и корисних извора, ова међународна иницијатива има за циљ да едукује истраживаче, промовише и изгради поверење у релевантна истраживања и публикације.

Такође, покренута је и иницијатива Think. Check. Attend. као помоћ истраживачима приликом доношења одлука у вези са присуствовањем и презентовањем радова на конференцијама. У три корака истраживачима је представљен начин како да препознају предаторске конференције.

Погледајте кратак видео који нуди осам савета како проверити релевантност издавача:

 

(објављено 21.01.2020.)

Ко користи КоБСОН у новогодишњој ноћи?

По вишегодишњој традицији КоБСОН тим награђује своје прве кориснике у новој години. Ове године КоБСОН кишобраном рекламираће наc корисница са Технолошког факултета у Лесковцу која се на нашу страницу пријавила тачно у поноћ. Честитамо :)

(објављено 03.01.2020.)

Категоризација домаћих научних часописа за 2019. годину

Министарство просвете, науке и технолошког развоја је објавило категоризацију домаћих научних часописа за 2019. годину.
Листе категоризација домаћих научних часописа за период од 2008. до 2019. године можете погледати и на КоБСОН страници Категоризација домаћих часописа

(објављено 16.12.2019.)

Попуст на трошкове публиковања радова у ОА часописима издавача Walter De Gruyter

У сарадњи са међународним конзорцијумом eIFL (Electronic Information for Libraries), чији смо члан, КоБСОН је потписао уговор са издавачком кућом Walter de Gruyter који омогућава истраживачима из Србије попуст у износу од 30% на трошкове објављивања рада (APC) у Open Access часописима овог издавача. Уговор важи до краја 2021. године за преко 400 часописа овог издавача који су у режиму отвореног приступа (Gold & Hybrid OA).

Детаљније информације како искористити попуст приликом публиковања рада, као и комплетну листу часописа са ценама објаве рада можете пронаћи на страници eIFL-а.

(објављено 10.12.2019.)

Бесплатно публиковање у ОА часописима Wiley издавача

Издавачка кућа Wiley Online Library истраживачима из Србије пружа могућност публиковања радова без трошкова (APC) у часописима у отвореном приступу (Gold Open Access). Све што је потребно је да приликом слања рада аутори одаберу опцију да су из "APC waiver country". 

На страници Wiley-а доступне су детаљније информације како искористити могућност публиковања рада без трошкова. 

(објављено 06.12.2019.)

Попуст на трошкове публиковања радова у ОА часописима издавача Edward Elgar Publishing

Међународни конзорцијум eIFL (Electronic Information for Libraries), чији смо члан, је потписао споразум са издавачком кућом Edward Elgar Publishing који омогућава истраживачима из Србије попуст у износу од 50% на трошкове објављивања рада (APC) у отвореном приступу у часописима овог издавача. Споразум важи до краја 2022. године и односи се на, за сада, девет часописа овог издавача који нуде опцију публиковања у отвореном приступу (Hybrid OA).

На страници eIFL-а доступне су детаљније информације како искористити попуст приликом публиковања рада, као и комплетна листа часописа са ценама објаве рада.

(објављено 12.11.2019.)

Успешно одржан Семинар о рецензирању за истраживаче

У Народној библиотеци Србије је 16. септембра 2019. године Oдељење за научне информације у сарадњи са Центром за промоцију науке одржало успешан Семинар у оквиру међународне иницијативе Недеља рецензирања (Peer Review Week).
Током трочасовног семинара предавачи су говорили о темама у распону од тога како добро урадити рецензију, преко етичких аспеката рецензирања до епистемолошких аспеката писања и рецензирања научних радова и функционисања специфичних рецензентских мрежа и платформи као што је Publons. Семинару је присуствовало више од 130 учесника.

За све оне који нису били у могућности да присуствују Семинару презентације са предавања су постављене нашој страници у одељку Предавања, а снимци овог семинара одржаног прошле године у Новом Саду доступни су на страници Центра за промоцију науке посвећеној Семинару о рецензирању.

Слике погледајте на нашој фејсбук страници.

(објављено 18.09.2019.)

Унапређење сервиса ScienceDirect

Издавачи научних информација се труде да својим корисницима обезбеде апсолутни комфор у раду, а самим тим и да им олакшају проналажење релевантних информација. Elsevier је својим корисницима омогућио додатно унапређење, а то је објашњење појединих појмова. ScienceDirect појмовник (ScienceDirect Topics) је у слободном приступу и тренутно је доступан на више од 80.000 страница у природним и биомедицинским наукама. У наредних неколико месеци прошириће се на неколико других научних области.
Избором релевантног чланка/поглавља у књизи, кликом на линковани термин, отвара се појмовник који садржи изабрани и циљани садржај из Elsevier-ове колекције књига, енциклопедија и других дела, а који најверодостојније дефинише изабрани термин. Приступ овом садржају је бесплатан, није условљен претплатом.
Изузетно је користан студентима и младим истраживачима ради што лакшег разумевања научне литературе и термина у новим тематским областима.
Детаљне информације o ScienceDirect Topics-у, као и пример употребе појмовника можете прочитати у оквиру следеће вести на Elsevier-овој веб страници.

(објављено 12.08.2019.)

Обезбеђен нов сервис – CAB Abstracts

Обавештавамо кориснике да је омогућен приступ CAB Abstracts бази преко EBSCOhost-а.

CAB Abstracts у издању CABI Publishing, садржи врло значајну литературу у квалитетним сажецима о истраживању и достигнућима примењених наука, укључујући и пољопривреду, шумарство, људску исхрану, ветерину и заштиту животне средине. Обухвата преко 9,2 милиона записа, 449.000 чланака из часописа, радова са конференција и извештаја.

Више информација о овој стручној бази података, можете наћи на EBSCOhost веб страници, а посредством КоБСОН странице до базе можете доћи или преко Брзе странице - Индексне базе - CAB Abstracts или преко менија Сервиси - Индексне базе - CAB Abstracts.

(објављено 28.05.2019.)

Сигурносна заштита

Поштовани корисници,
Поводом учесталих пријава корисника указујемо вам на могућност појаве следеће ситуације:
Уколико вам је на рачунару инсталирана нека врста сертификата за аутентификацију (електронски потпис и сл.), могуће је да вам се, приликом доласка на КоБСОН страницу, прикаже порука као на слици доле. У том случају потребно је да одаберете опцију "Cancel" како бисте несметано приступили КоБСОН страници.

(објављено 26.03.2019.)

Обавештење о променама у подешавању АМРЕС proxy сервиса

Обавештавамо кориснике proxy сервера Универзитета у Београду да ће, услед пуштања у рад нове генерације proxy уређаја, од 1. марта 2019. године сервери са IP адресама 147.91.1.44 и 147.91.1.45 бити деактивирани. Молимо кориснике да у својим интернет претраживачима подесе неке од постојећих IP адреса (147.91.1.41-147.91.1.43) како би имали неометан приступ КоБСОН сервисима. Упутство за подешавање proxy сервера можете пронаћи на страници Начини приступа, а детаљније информације у вези са овим променама можете пронаћи на страницама АМРЕС-а.

(објављено 01.03.2019.)

Обавештење уредништва часописа Психологија

Часопис Психологија обавештава јавност да су непозната лица регистровала веб сајт који се лажно представља као сајт часописа Психологија. Ова лица такође шаљу мејлове научницима широм света лажно се представљајући као уредник часописа проф. др Владимир Хедрих и заменик уредника проф. др Вања Ковић (на сајту наведени као Vladimir Hadrih и Vanja Kowić), обећавајући брзо публиковање радова у замену за новац. На свом сајту користе ISSN број часописа Психологија, копије архиве часописа (које свако може да преузме, јер су Open Access) и копирали су велике делове садржаја сајта Психологије.

Редакција часописа Психологија, као и Друштво психолога Србије предузимају све расположиве законске мере да се овај сајт затвори и такве активности обуставе. Међутим, док се то не деси молимо све да имају у виду следеће чињенице:

  • Једина веб страница часописа Психологија је она на сајту Друштва психолога Србије - http://dps.org.rs/psihologija-journal, којој се може приступити и укуцавањем домена часописа – www.psihologijajournal.org.rs. Међутим страница истог имена без ".rs" не припада нама! Архиве објављених бројева су хостоване на doiSerbia, на Сциндексу, али и на више других сервиса који су сами преузели радове. Радови у Психологији се објављују под Creative Commons лиценцом, што значи да су слободни за преузимање и преношење. Чињеница да се на сајту налазе радови објављени у Психологији не указује да се ради о сајту часописа Психологија.
  • Психологија не тражи новац за објављивање радова, нити било шта наплаћује у вези објављивања рада у Психологији.
  • Психологија излази на 3 месеца, а не месечно.
  • Радови поднети за објављивање у Психологији пролазе вишестепену рецензентску процедуру, која траје колико траје. Мејлови у којима се обећава објављивање рада у року од 2 недеље су лажни.
  • Коначно - радови се у Психологију подносе искључиво преко онлајн уређивачког система Аssistant - http://aseestant.ceon.rs/index.php/psi/login, никако слањем на било коју имејл адресу.

Главни и одговорни уредник часописа Психологија
проф. др Владимир Хедрих

(објављено 29.01.2019.)

Неопходна подешавања

Услед повећаног броја мејлова везаних за сигурносну заштиту на нашем сајту обавештавамо кориснике да је проблем настао услед унапређења портала иностраних издавача на сигурнију верзију. За превазилажење овог проблема неопходно је обрисати кеш и исторују из меморије Интернет прегледача како би се несметано приступало КоБСОН сервисима.
упутство за Mozilla Firefox
упутство за Google Chrome

(објављено 24.04.2018.)

Baner EleKnjige

(објављено 29.12.2016.)